Van Zweden naar Finland

In juni 2006 zijn we met een groepje van vier kajakkers overgestoken van Zweden naar Finland. Deze oversteek hebben we gemaakt via de Aland-eilanden. De terugreis hebben we per ferry gedaan.

De Aland-eilanden vormen de grens tussen de Oostzee en de Botnische golf en bestaan uit niet minder dan 6.500 eilanden en eilandjes. De grote eilanden zijn bewoond maar de meeste zijn klein en onbewoond. In het westelijke deel liggen de eilanden verder uit elkaar en bestaan uit rotsen met weinig begroeiing. Meer naar het oosten wordt de eiland-dichtheid groter en zijn ze meer begroeid. Ook neemt daar het aantal vakantiehuisjes toe.

We hebben gekozen om de oversteek aan de zuidelijke kant van de eilandengroep te maken omdat dat de kortste route was en aansloot op de overtocht met de ferry. We hebben 8 vaardagen nodig gehad. De totale afstand was 248 km. De grootste oversteek was op de tweede dag 33 km, gevolgd door 22 km op de derde dag.

Het weer was de eerste vijf dagen met 15 tot 20 graden prima kanoweer. De laatste dagen kwam de temperatuur boven de 25 graden en dat was mij te warm. Op de ochtend van de derde vaardag regende het en zouden we de wind van 5Bft schuin van voren hebben. We hebben toen besloten niet te gaan varen, omdat we een oversteek van 22 km moesten maken waarbij geen uitwijkmogelijkheid was. Later op de dag nam de wind af en zijn we alsnog vertrokken. Varen op zee is en blijft ”kat en muis spelen” met het weer.

Alle nachten hebben we wild gekampeerd. Soms was het wat zoeken naar een geschikt plekje. Eenmaal heb ik een gladde rots verkozen om mijn tentje neer te zetten boven een rommelig stukje gras dat bezaaid was met stenen.

De terugreis met de ferry van Naantalie naar Kapellskar verliep wat onverwacht omdat je alleen maar overgezet kan worden als je met een vervoermiddel naar de andere kant wil. Een kano wordt niet als zodanig beschouwd. We hebben de kano's, in overleg met de chauffeur, op een vrachtwagen geladen, en hadden toen de grootste moeite om als voetganger de boot op te mogen.

Ik kijk terug op een fantastische kanotocht door een prachtig gebied dat vol afwisseling is en genoeg uitdaging heeft voor zeekajakkers.

Dik

 

terug naar verslagen / foto's