Wildwaterkanoën bij AQUAVITE

Overwin de krachten van de natuur, wees alert, anticipeer goed, concentratie is heel belangrijk, maar blijf vooral jezelf. Dit heb je nodig als je op wildwater (of witwater zoals de amerikanen zeggen) gaat varen.

De kracht van de natuur en vooral van het water wordt door veel mensen onderschat. Tot je zelf het wildwater varen gaat proberen. Dan merk je dat water zeer sterk is maar desondanks toch met een kayak en een peddel te trotseren is en zelfs te overwinnen valt. Je zult ook merken dat je het varen op wildwater niet kunt leren zonder een keer een nat pak te halen.

De eerste keer op het stromende water is een heel bijzondere belevenis. Je hebt het idee dat het water jou meer onder controle heeft dan jij het water. Maar naar mate de tijd en jouw kunnen vorderen krijg je steeds meer het idee dat je het water de baas kunt. Tot de eerste keer dat je overmoedig wordt. Een stroomversnelling, een rots, boom of ander obstakel straffen overmoed vaak genadeloos af.

Maar op het moment dat je het gevoel hebt dat je jouw kayak netjes in een keerwater kan sturen en je het idee hebt dat je de stroomversnellingen de baas kunt, ga je je steeds beter voelen. Nu komt het moment dat je je grenzen gaat verleggen. Je gaat moeilijkere trajecten varen. Misschien ga je wel zelf tochten uitzetten. Veligheid is een belangrijk aspect, maar toch geldt de regel "NO RISK, NO FUN".

Als je wilt gaan varen houdt dan de volgende regels in acht:

Vaar met de juiste uitrusting
Vaar met kundige vaarders (Nooit alleen)
Vaar op verkend water