Snerttocht 2008

 

Zondag 27 januari 2008. Het is 09:20 uur. Het Gooimeer is ‘boos'. De harde wind jaagt het water op met witte schuimkragen. Niet lekker om op te varen. Toch vaart een eenzame kanoer richting Hollandse brug. Met moeite tegen de wind in trotseert hij de venijnige golfslag waarom dit meer bekend kan staan. Kennelijk geen Aquaviter, want er staat geen auto bij de loods en er hangen geen kleren in het kleedhok. Om 09:30 uur verschijnt een auto met de eerste deelnemer van de voor vandaag geplande snerttocht. Kort daarna verschijnen er nog meer. Helaas blijft het aantal deelnemers steken op zeven. Rik, onze tochtleider voor vandaag, had in zijn uitnodiging voor deze tocht gezegd dat hij rekende op zestig personen. Bijna vertwijfeld vragen we ons af: “Wat is er toch aan de hand? Vroeger was dit een gigantisch feest met veel meer deelnemers. Waarom nu maar zeven?”

We halen de boten van de trailer die daarop liggen voor het zwembadspel en leggen onze eigen boten erop. Daarna kleden we ons om en drinken nog een kop koffie. Winddichte kleding is een noodzaak, want de wind maakt het koud. Met drie auto's rijden we naar de Noorderplassen en laten daar omstreeks 11:00 uur de boten in het water bij de trailerhelling bij de Aquacamping aan het eind van de Trekvogelweg.

Na eerst een stuk varen in de luwte van de bomen en struiken keren we, met een felle wind in de rug, langs de rand van de plassen, terug naar het instappunt en varen door, via de Hoge Vaart richting gemaal De Blocq van Kuffeler. Halverwege echter gaan we rechtsaf naar de Vaartsluis. Daar het water uit, want de sluis werkt niet op zondag, en achter de dijk tegenover de sluiswachtertoren even koffie drinken. Vervolgens weer te water en nu via de Lage Vaart richting het gemaal. Rechts verkennen we even de plas bij het Wilgenbos, maar dat is toch niet zo interessant, omdat we niet verder kunnen. Wat we daar wel zien zijn door bevers aangevreten bomen, waaronder ook een aantal vers aangevreten stukken. Uiteindelijk dragen we toch maar bij het gemaal de boten over naar de Hoge Vaart, althans naar de zijtak vanwaar we normaal overdragen bij Almere Buitenom. Vanaf dat punt varen we weer terug naar de trailerhelling waar onze auto's staan. Omstreeks 14:30 uur liggen alle boten weer op de trailer en keren we terug naar de loods voor het feitelijk leukste deel van deze traditionele dag, want voor alle deelnemers is er na deze tocht weer de fameuze ERWTENSOEP in het voor vandaag tot "Wout's Soep Corner" omgedoopte botenhuis. Deze voortreffelijke soep mengen we met een biertje of een wijntje en dat leidt tot een fijne afsluiting van deze tocht.

Frits

 

 

 

 

terug naar verslagen / foto's