De openingstocht 2008 op zondag 30 maart 2008

Startplaats Wormer en varen in het Jisperveld.

De wind fluit door de masten in de jachthaven, de lucht vol regenwolken. Het is kwart voor negen bij Aquavite. Onze reisorganisator Rik is helaas verhinderd wegens verblijf aan een warm strand en onze kersverse voorzitter wuift ons op zeer hartelijke wijze uit en wenst ons goede vaart.

Met z'n zessen we gaan op weg. Gerard trekt de kar met boten en verder aan boord zijn Margriet, Frits en Dirk. De bestelauto van het fotografenbedrijf Martine volgt met Dik en hoog verheven op het dak, de boot van Dik.

Bij Arend Bloem blijkt de verkleedruimte tussen de auto's te zijn gesitueerd want vandaag is het zijn de laatste gesloten zondag. Deze kennis gonsde al rond vanaf de jaarvergadering. Rik wordt gemist.

De start is aan de Poel en Dirk (nieuweling) vaart dan enige tijd met geknepen billen en een wiebelende boot. Het lijkt wel of de wind en golven op dat kleine plasje zijn toegenomen. Van contact met de overige vaarders is dan geen sprake, ik heb het te druk met mezelf. Ik denk overigens dat de anderen gewoon lekker relaxed varen. Met Dik aan kop keert mijn zelfvertrouwen en oog voor de omgeving terug als we aan het einde van de Poel een sloot invaren met wind mee. Het begin van de “blauwe route”. De peddels gebruiken we als zeil en speren zo af en toe door het water, de eerste kilometer door het Jisperveld ligt achter ons. De weilanden liggen zo laag dat je als het ware erop kan kijken. Ze zijn bevolkt met duizenden vogels, enorme grauwe ganzen die opvliegen, grutto's en honderden brandganzen. Gerard ontdekt een soort brandgans met een grotere en wittere kop, het vogelboekje ontbreekt zodat deze determinatie niet in soortduiding uitmond. Dan is het afgelopen met de ruime wind en worden de sloten bochtiger, de wind is vlagerig en bij bochten en koersen op halve wind moet ik er hard aan trekken. Ik experimenteer met de diepgang van mijn scheg en dat heeft resultaat. Die halve wind had het gemunt op Margriet die na twee keer in een ontluikende rietkraag werd geblazen enige wanhoopskreten laat horen.

Zo langzamerhand begint de maag te knorren, bij iedereen kennelijk, want na dat we de Marken achter ons laten, koerst de kopgroep op een eilandje zonder verbodsbod af. We varen in de luwte door een slootje met een diepgang van 3 centimeter water en 1 meter modder en stappen uit. Wat staand en zittend, oppassen want de bodem was ruimschoots bedekt met faeces neergelegd door die zo bezongen ganzen, eten en drinken we wat. Met een “jumpje” wordt vastgesteld dat we op trilveen te verkeren. De regen die dan gaat vallen besluit ons weer te doen varen. Modderend prutten we de sloot weer uit. Van de Noorder Ganssloot naderen we Jisp. Een bord met de afbeelding van een zwart-witte vogel met lange poten en een gebogen snavel zal ons verder tot het einde van de tocht bezighouden. Op ieders lippen ligt de naam maar daar blijft het bij. Dan volgt een “dorpsbruggentocht”. Ik tel ze niet maar maak net als de anderen, zij varen voor me, vele buigingen, niet uit eerbied voor het mooie dorp (mag wel) maar uit respect voor de hersenpan. Frits past de z.g. limbado? tactiek (achterover), ik zag niet hoe de manoeuvre tot stand kwam omdat ik niet achterom dorst te kijken. Een achteroverpoging mijnerzijds mislukte bijna jammerlijk en brak deze gelukkig bijtijds af.

En nu, na vele goede praktijk- en techniek tips van iedereen en zorg over mijn uithoudingsvermogen en welbevinden, ik waardeer deze zeer, zie ik heel in de verte de loodsen van Arend Bloem, gelukkig, eindelijk. Mijn armen en schouders protesteren flink en onze varende fotografe krijgt vanaf nu nog maar een grimlach.

Dan komt Gerard langszij, kluut roept hij. Kluut is de naam van de vogel waar we niet op konden komen. Geeft weer een beetje energie.

Tenslotte voor de wal; van soepel uitstappen was geen sprake meer, kruip ik als een stijve hark met hulp de wal op. Ik was gelukkig niet de enige. Het was een mooi tochtje, 14.9 km volgens de GPS en eindigend met een lekker koud biertje in de kantine.

 

Dirk

 

 

 

 

terug naar verslagen / foto's