Hola kayakquístas (Hallo kayakkers)

Het afgelopen weekeinde (29/30 mei) hebben we meegedaan aan een kano toertocht, die werd georganiseerd door de gezamenlijke kanoverhuurbedrijven op Menorca met financiële steun van de lokale overheid en van enkele toeristische bedrijven. De tocht was van Santo Tomás naar Cala Galdana, een afstand van circa 10 km en geschikt voor beginners.
De enige vergelijking die ik qua aantal deelnemers kan maken met een soortgelijke Nederlandse tocht is zo iets als de Veluwerally op de IJssel of een bezoek aan SAIL op het IJ.

Zowel voor de zaterdag als de zondag hadden zich een kleine 100 deelnemers aangemeld die allen in een groen T-shirt weren gestoken. Ruim driekwart van de deelnemers maakten gebruik van de mogelijkheid om een huurboot te gebruiken, de rest (ook wij) deden dat in eigen boten. Ik denk dat dezelfde verhouding ook gold voor het type boot. Driekwart sit-on-tops (een geliefd type voor de verhuur, vanwege de stabiliteit) en de rest toer- en zeekano’s. Van de huurboten was ongeveer de helft tweepersoons. Neemt niet weg dat we op zaterdag met zo’n 60 kano’s op stap gingen, begeleid door een tiental, in oranje T-shirts gestonen, organisatiemensen (ook in kano’s), drie snelle rubberboten en een grote motorkruiser. Deze laatste had de pers aan boord en de proviand. Het was me een vloot …

Op een derde van de tocht pauzeerden we ongeveer drie kwartier op een strand dat alleen vanaf het water bereikbaar was om uit te rusten en even te zwemmen. Het zeewater is inmiddels ongeveer 20 graden. Op twee derde van de tocht pauzeerden we ruim een uur op een publiek strand, alweer om uit te rusten en te picknicken. Ook was daar een mogelijkheid om een stuk op een rivier te varen.

Tussen beide pauzepunten hebben we een giga hoeveelheid aan verschillende kustformaties gezien en vele diepe grotten bezocht. Ook hebben we twee ‘tunnels’ onder de grotten door bevaren. De grootse was circa 30 meter lang, 10 meter hoog en 5 meter breed. Heel imposant. Speciaal het kleurenspectrum van de rotspartijen.
Na afloop van de tocht werden we met luxe touringcars teruggebracht naar het vertrekpunt en ook de privéboten werden daarheen teruggebracht. Bijna alle huurboten kwamen namelijk uit Cala Galdana en konden daar dus blijven.

We zijn er trots op dat we de tocht hebben volbracht. Al in het eerste deel viel ons op dat de begeleidende motorboten een vijftal lege kano’s als sleep meetrokken. Deze deelnemers konden het kennelijk niet volbrengen. Aan het einde van de tocht was dit aantal gegroeid tot dertien. De binnenkomst in Cala Galdana was zwaar. De forse tegenwind uit het Noorden eiste onze laatste reserves aan kracht, maar we hebben het gered. Hoera.

De lokale krant ‘Menorca’ heeft een artikel geweid aan de tocht als voorbeeld hoe je het eiland kan promoten. De meevarende pers heeft honderden foto’s gemaakt. De organisatie heeft ons verteld dat deze te bekijken zijn via www.kayakmenorca.menorca.es. Ik heb daar wel nog een serie van vorig jaar gezien, maar nog niet van dit jaar.

Ik heb zelf ook een aantal foto’s gemaakt met mijn telefoontoestel, maar me niet gerealiseerd dat de mijn laptop ook blue-tooth moet hebben om hen door te kunnen sturen. Dat komt dan wel later. Wel hebben vrienden van ons wat foto’s gemaakt, die ik hierbij voeg.

Tot ziens (hasta luego) in november.
Margriet en Frits van Schalm

 

 

 

terug naar verslagen / foto's