Varen rond Menorca

 

Graag wil ik jullie meenemen voor een tochtje op de Middellandse Zee bij het eiland Menorca. Omdat dit eiland heel veel rotsen heeft en we toch graag met z’n tweeën willen varen gaan we op weg met onze Ocean Kayaks.

Kayaks op het karretje, samen met proviand, zwemvesten, sleeplijn, petten, veel drinken, zonnebrand en het mobieltje.

Na 500 meter zijn we bij de zee. Geen strand, maar rotsen (dat is fijn, geen zand in je tralala). Via de boothelling gaan we te water.

We varen langs steile rotswanden, grote inhammen en diepe grotten, waarvan je nooit weet wat daarachter of daarbinnen nog meer is. Af en toe best spannend. Als de wind richting rotsen is, dan kan je beter wat verder uit de kust gaan varen om de terugslag van de golven te vermijden.

In het kristalheldere water zie je veel facetten van het onderwater gebeuren. Oeps, wat is dat? Een school springende vissen. Het is jammer dat we het  merk niet weten. Kijk, bij inktvissen en kwallen weten we dat wel ...

We varen langs een mooi strand, waar we even naar toe gaan, wat zwemmen en eten en dan gaan we weer verder. Je denkt natuurlijk wat een groot strand, maar ze zijn er ook veel en veel kleiner. Een stuk intiemer, 2-persoons strandjes. Menorca heeft een kustlijn van 216 km en veel strandjes en inhammen zijn alleen vanuit zee te bereiken. Ik stel voor dat we naar zo’n klein strandje toe gaan. Dit ligt aan het eind van een smalle kloof van circa 300 meter (overigens een ideaal gebied om te snorkelen). Je moet dit kennen, anders vind je het nooit vanuit de zee. Je ziet dat hier niet alleen rotsen zijn, maar ook struiken en bomen.

Hier drinken we weer iets. Snorkelen gaat niet door want die liggen nog thuis. Dan gaan we maar weer verder over de grote zee richting huis en dat is maar goed ook, want het is intussen harder gaan waaien. Je moet hier de weersverwachting goed in de gaten houden, want op dit punt in de Middellandse Zee kan het weer in 5 minuten omslaan en je mobieltje werkt niet overal.

In de verte zien we een veerboot van Barcelona naar Menorca passeren. De veerboot is heel belangrijk voor de eilandbewoners, want alles wat het eiland niet heeft moet van het vasteland komen. In winkels hoor je dan ook regelmatig dat het gevraagde er (nog) niet is omdat het niet met de boot is meegekomen, want ook voor de veerboten geldt: vol is vol. Dit past natuurlijk wel in het Spaanse begrip: ‘mañana’.

Dit is een impressie van een dagje varen op ons mooie eiland Menorca.

Margriet en Frits

 

 

 

 

terug naar verslagen / foto's