Marathonkanoën bij AQUAVITE

We spreken van een lange afstand (ook wel marathonkanoën genoemd) bij een tocht van meer dan 30 km. Tochtlengtes van 75 km op één dag worden elk jaar gevaren (bv Veluwerally). Jaarlijks worden ook meerdaagse tochten georganiseerd, waarbij een minimale dagafstand van 35 km. Het is een bijzondere ervaring om je per kano over een langere afstand te verplaatsen. De kano wordt dan echt een vervoermiddel, zoals dit in vroeger tijden het geval was en in sommige gebieden nog steeds is (eskimo's, tropen). Er wordt vooral gevaren op rivieren, plassen en meren. Maar ook zeetochten komen voor, dan vaak in samenwerking met de commissie zeevaren.

Voor het lange afstand varen is een goede conditie vereist. Hiernaast is het opdoen van ervaring met steeds langere afstanden noodzakelijk. Een goede uitrusting en techniek, doorzettingsvermogen en het kunnen “afzien” zijn elementen van deze tak van kanosport.

Vanwege de benodigdheden onderweg en veranderende vaarcondities tijdens een tocht wordt er gevaren met zeekajaks. Sommige grootwater kajaks voldoen ook. Gewoonlijk zijn er tenminste drie lange afstandstochten per jaar. Deze worden georganiseerd door Leen Braber in samenwerking met Peddelpraat. Jaarlijks wordt een instaptocht georganiseerd voor diegenen, die hun grenzen willen verleggen naar een langere afstand.

Meer informatie bij Leen Braber