Makkum - Almere 2007

 

Verslag IJselmeertocht 19 t/m 21 Juli 2007

Wederom is de traditionele IJselmeertocht dit jaar sterk beinvloed door het weer.

Het plan was deze keer om van Makkum via Stavoren Enkhuizen en Edam naar Almere te varen in vier dagen. Deelnemers: Wout, Dik (de initiator), Gerard en ondergetekende.

De 19 e vertrokken we ‘smorgens rond een uur of 9 met twee auto's richting Makkum. Louis en Merijn ( zoon van Wout) waren zo aardig om ons dat hele stuk te brengen waarvoor uiteraard onze dank. Aangekomen in Makkum , verkleden boot inpakken en afscheid nemen van de brengers.

Het weer was vriendelijk, misschien zelfs wel een tikje te warm met zo'n 28 graden en windkracht 2 in de rug. Het grote genieten was begonnen! Over een spiegelglad IJselmeer naar Stavoren gevaren waar we rond een uurtje of 4, half 5 aankwamen. Tentjes opgezet op de camping die een paar honderd meter van de haven afligt .

De havenmeester liet ons vriendelijk weten dat het weer de volgende dag er anders uit zou zien……. Windkracht 5-6 met kans op onweer ! Een voortreffelijk vooruitzicht als je van plan bent om het IJselmeer over te steken. Wel was ze zo vriendelijk om ons in de gelegenheid te stellen om de volgende morgen (vrijdag dus) vroeg even te komen kijken hoe het actuele weer er uit zag. We hadden nog hoop!

Helaas , vrijdag :wind en kans op onweer, het vooruitzicht was niet echt veranderd! De windvoorspelling was zelfs tot windkracht 7 !

We hebben toen het plan maar aangepast en besloten om in Friesland te blijven. Maar toch , het kriebelde geweldig bij allemaal. Uiteindelijk kwamen we tot het compromis om vanuit Hindeloopen buitenom over het IJselmeer terug te varen naar Workum. Dus; van Stavoren naar Hindeloopen binnendoor en hier buitenom naar Workum. Het kostte enige overredingskracht om de sluiswachter van Hindeloopen zover te krijgen om ons te schutten naar het IJselmeer. Weten jullie wel hoe hard het waait, het waait echt hard hoor …..etc. Maar we mochten ! Hoewel het min of meer hoge wal was hebben we toch even flink van wind en golven kunnen genieten.

In Workum mochten we op het terrein van een klein jachthaventje midden in het dorp, in de dreiging van een geweldig donkere lucht, onze tentjes opzetten. We waren maar net op tijd , ze stonden en het barstte los ! Onweer, regen, en wind de voorspelling kwam laat, maar wel uit. Dit leidde tot de gedachte dat het met wat mazzel misschien toch wel gelukt was om Enkhuizen te bereiken. Het had gekund …….. ! Dit hebben we toen maar tot motto van de tocht gebombardeerd. Het had gekund, het had makkelijk gekund ! Toch was de bui na een klein uurtje over alhoewel het de hele avond een beetje bleef regenen. Dit deed ons toen maar besluiten om een chineesje te verorberen wat het na zo'n dagje varen altijd goed doet.

Zaterdag met veel wind 5-6 via het Heegermeer richting het Slotermeer gevaren en overgestoken en gekampeerd in Sloten. Op een dijkje aan de vaart (het Sloterdiep?) waar middels een aantal losse steigertjes een jachthaventje was gecreeerd. Hoewel het vrij druk was hebben we dit stekje toch tot “kampeerplaats van de tocht” gekozen. Iets waar we het allemaal snel over eens waren.

In Workum was het regelen van de terugweg al aan de orde gekomen en hadden we besloten om naar het Tjeukemeer te varen en ons af te laten halen bij de parkeerplaats langs de A7 die hier over het water gaat. Dus de laatste dag was het op naar het Tjeukemeer. Wederom veel wind en de dag begon met regen. Maar rond een uurtje of 11 was het weer droog en zijn we met een omweggetje via Balk naar de afgesproken plek in het Tjeukemeer gevaren.

Op zich weer een lekker dagje met nu toch wel iets natter weer . Uitstappen was wel een heroisch gebeuren op een keiendijkje aan lagerwal. Na wat heen en weer gevaar en overleg uiteindelijk toch op het minst ongunstige plekje uit de boot gegaan. Gelukkig verliep deze toch riskante uitstap, zonder al te grote problemen. Echter onze afhalers bleken na een telefoontje zo'n tien kilometer verderop te staan. Foutje in de communicatie…… Maar een auto blijkt toch een snel en efficiënt vervoermiddel te kunnen zijn dus binnen de kortste keren waren we in het gezelschap van de altijd vrolijke Margriet en Frits, en Loes. De laatste is de dochter van Rik. Ook hier past weer een woord van dank aan de halers die toch net als de brengers een stukje vrije tijd inleverden voor onze lol! En na het opladen van de boten en het inpakken van de bagage gingen we na een leuke tocht huiswaarts.

Maar toch …………….. het had gekund, het had makkelijk gekund !

 

Rik

PS: op onderstaande links is voor degenen die het leuk vinden wat informatie te vinden over de aangedane stadjes.

http://www.nijefurd.nl/showpage_leven_wde.asp?ID=78 ; http://www.stavoren.nl/

http://www.sloten.nl/ ; http://www.workum.nl/

 

 

 

terug naar verslagen / foto's