Vier Aquaviters op Avontuur

 

Op zaterdag 23 augustus was het dan zover. Voor het eerst naar de wadden op eigen Aquavite-kracht.
Na een redelijk lange voorbereiding met vele  “mitsen en maren” dan toch een goed voorbereide tocht gepland.
De tocht zou gaan van Den Helder naar Oude Schild op Texel. Eerst de stroomatlas en de getijde tabel hanteren, dan besluiten hoe te varen ten opzichte van de stroom om toch goed  uit te komen en niet door de stroom aan Oude Schild voorbij te gaan.
Dan besluiten wie er mee gaan. Omdat het de eerste keer was dat we het zelf planden werd te elfder ure toch gekozen om te blijven bij degenen die elkaar al op zee gezien hadden dit jaar, Heleen, Pieter , Leen en Rik. Ik had Leen om steun gevraagd bij het plannen omdat ik dat toch nog wel griezelig vond om het echt alleen te doen.
Na veel heen en weer gemail en onderling overleg was het dan zover.
Op vrijdag avond na het opladen van de boten nog een keer alles doorgenomen en de laatste twijfels geprobeerd op te lossen.
Dan zaterdag om 6uur op om elkaar om 7 uur te ontmoeten op de parkeerplaats bij La Place. Om 8.30 hebben we ons gemeld bij de Marine-haven waar men zo gastvrij was om ons gelegenheid te geven om in en uit te stappen en de auto’s te parkeren. Om 9.15u de kustwacht gebeld met de mededeling dat we met vier kajaks naar Oude schild vertrokken.
Met een klein beetje wind in de rug en een forse stoot stroom mee waren we in iets meer dan een uurtje in Oude Schild. En ja, er was zowaar een zeehond die zich zij het op afstand even door ons liet bejubelen! Na de koffie vonden we allemaal dat dit wel erg kort varen was en dat het leuk zou zijn om de tocht wat te verlengen. Dus … weer de stroomatlas en de getijde tabel. Weer koers bepalen en toen .. gingen we terug via de “Bollen”. Nu met vrij veel wind 4-5Bft uit Oude schild vertrokken en op naar het eerste herkenningspunt, de B1 een rode boei. Flinke golven aangestuurd door stroom en wind, maakte van de start van de terugtocht een avontuurlijk gebeuren. Hoewel we alles goed hadden gedaan bleek de wind ons opgehouden te hebben en daardoor kregen we meer stroom van opzij dan voorzien. Dus een andere boei, maar wel een uit het goede rijtje gelukkig, De b5. Dus in plaats van om de bollen, gedeeltelijk er over heen. Omdat we vroeg in het tij zaten was er water genoeg en hebben we het niet gemerkt. Om 3 uur meldden we ons weer af bij de kustwacht en konden zeer voldaan naar huis. Het was gelukt! Een top dag met mooi weer, wind en echte golven.
Volgend jaar wil ik het weer proberen en voor wie mee wil: zorg dat je een aantal grootwater tochten hebt gevaren met Peddelpraat of de NKB, Zie daarvoor de nodige vaarkalenders. Leen bedankt voor je steun en Dik nog bedankt voor je stille adviezen.


Rik

 

terug naar verslagen / foto's