Almere-Lelystad-Almere

13 April 2008-04

Lange Afstand Tocht

Na lang wikken en wegen had ik besloten om dan toch maar mee te gaan met deze tocht. Op papier zo’n 42km , wat toch wel een tikkie ver is voor iemand die niet gewend is om op de IJssel 100km te varen. Maar OK, om 9 uur stonden we klaar bij het gemaal om aan het “grote avontuur” te beginnen. We zijn in dit geval : Dik Botter , de tochtleider Leen Braber en ondergetekende.
Een Peddelpraattochie wat voor deze gelegenheid gevaren werd door uitsluitend Aquaviters.
Het weer was prima, weinig wind (in tegenstelling tot de eerste voorspellingen) en zowaar zonnig. Op een paar spatjes na de hele dag droog !Met kleine kriebels in  mijn maag het Markermeer op waar mij al vrij snel duidelijk werd dat ik de tocht redelijk aan moest kunnen. Gevaren, hier en daar surfend , naar Lelystad met een kort bezoekje aan het stukje “nieuwe natuur” door RijksWaterstaat aangelegd als compensatie voor de dijkverbreding bij de Oostvaardersplassen. In Lelystad over gedragen bij de sluis, hier de lunchpauze. Nu via de LageDwarsvaart naar de Lage Vaart, doorgevaren tot we bij de uitkijkpost aankwamen. Hier de boot uit en even met verrekijkers naar de Oostvaardersplassen gekeken. Leen had een schitterende “zeekijker” bij zich , die het mogelijk maakte om tot ver in de omtrek de kleinste details te bekijken. De edelherten lagen een eind van ons af  maar waren op deze manier toch goed te zien, om maar eens wat te noemen. Veel vogels, honderden zo niet duizenden ganzen die op een gegeven moment tegelijk op de wieken gingen. Een pracht gezicht. Weer in de boten waar we na een paar honderd meter een bever verrasten die op de kant lag te slapen. Hij schrok, wij niet want Leen had ons gewaarschuwd. Het beest lag zo’n twee meter van de kant af en moest net ver genoeg lopen om ons te laten zien hoe groot hij was. Een pracht beest wat met een geweldige plons te water ging. Hierna de tocht uitgevaren over zoals gezegd de LageVaart , terug naar de Block van Kuffelder, de instapplaats. Moe maar voldaan zoals dat heet, omkleden en huiswaarts. Maandag nog wat spierpijn maar verder geen “schade”. Volgens de GPS hadden we met een gemiddelde vaarsnelheid van 7 km per uur. 44km gevaren. Ondanks dat was er voor Dik toch tijd over om hier en daar een foto te maken.

Al met al een prima dag en ik ben achteraf blij dat ik me heb laten overhalen om toch maar mee te gaan! In de aankondiging in het Peddelpraat boekje stond dat de tocht afwisselend en verrassend zou zijn. Dat ondersteun ik van harte !

Rik Koorenhof

 

 

 

 

terug naar verslagen / foto's