DE SAARTOCHT


Dit jaar stond in mei de tocht over de Saar op het programma. De Saar ontspringt in Frankrijk in de Vogezen. Het bevaarbare gedeelte begint in Sarreguemines. Na een loop van 227 km. mondt de Saar bij Konz uit in de Moesel. Wij hebben gevaren het traject Klein Blittersdorf-Konz. Ongeveer 90 km. met een verval van 55 meter. Voor deze tocht hadden zich gemeld: Louis, Rob, Wout, Frank, Hans A., Hans G. en Friso.
Op vrijdag, 1 mei, ging het gezelschap, zonder Wim, Frank, Hans A. en Friso, die een dag later zouden komen, op weg naar Burbach bij Saarbrucken, alwaar onze tenten werden opgezet.
De volgende dag, Zaterdag,  zijn we stroomopwaarts begonnen in Klein Blittersdorf, 7 km. stroomafwaarts van Sarreguemines. Het was zoeken om een geschikte instapplaats te vinden, doch uiteindelijk via een klein steegje vonden we een mooi grasveld. Op deze tocht va 14 km. moesten we 1 keer overdragen. De omgeving is nog niet echt bergachtig en je vaart een heel stuk door Saarbrucken. Onderweg zagen we nog een schildpad op een omgevallen boom zitten. Bij aankomst in Burbach waren de anderen ook gearriveerd en konden we voldaan een lekker glas bier drinken. ‘s Avonds hebben we nog een stukje door het dorp gewandeld, maar er was helaas niets te beleven. Saarbrucken was echter te ver om te wandelen.
De volgende dag , Zondag, hebben Rob, Wout en Hans G. de anderen uitgezwaaid voor hun tocht van 25 km. van Burbach naar Dillingen. Deze tocht was niet zo spectaculair omdat je door vele steden, waaronder Saarlouis, en industrie vaart. Wout en Rob hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om eens lekker te zonnen aan de oever van de Saar, terwijl Hans G. de kanovaarders tegemoet is gelopen. Na deze tocht hebben we van camping gewisseld en zijn in  Merzig neergestreken, een leuk plaatsje met een mooi aangelegd park met verschillende soorten bomen.
Van hieruit zijn we de dag daarop vertrokken voor een tocht van 13 km. naar Mettlach. We hebben daar een hele tijd moeten zoeken naar een geschikte uitstapplaats. Na veel heen en weer rijden langs de Saar vonden we deze tenslotte bij de Staustufe van Mettlach. Dit was een bijzonder mooie tocht door een adembenemend stukje natuur. Je vaart hier n.l. door de Grosse Saarschleife, een gigantische haarspeldbocht in de rivier. Hier kijk je loodrecht omhoog tegen de bergen. Van boven af moet het uitzicht wunderbar zijn, maar we zijn rustig doorgevaren. Na deze indrukwenkende tocht hebben we afscheid genomen van Wout en Rob die weer huiswaarts moesten. Hierna zijn we met ons tentenkamp verkast naar Konz, vlakbij Trier.
Woensdag hebben we een kano-rustdag ingelast omdat het weer niet zo mooi was. We hebben Trier en Saarburg met een bezoek vereerd. Trier is een bijzonder mooie oude stad met veel monumentale gebouwen, waaronder de Porta Nigra, de Kaiserthermen, het Amphitheater en de Dom. Wijzelf waren zo dom om onze auto’s op een parkeerplaats voor bussen neer te zetten, wat ons op een bekeuring van € 10 kwam te staan. Wat ons verder opviel is dat er nog veel bedelaars rondlopen. Daarna zijn we naar Saarburg afgereisd. Ook dit is een bijzonder mooi plaatsje met een grote waterval midden in de stad. Hier hebben we ons in het Petit Cafe laten verwennen met een Saarburger Strudel.  ‘s Avonds hebben we Konz verkend, doch ook hier een dooie boel.
Dan maar weer varen, en wel de volgende dag het traject Serrig-Konz, een tocht van 22 km. Hier voeren we op het water langs Saarburg, en we konden het niet laten om de waterval van beneden af te bekijken. Dit lijkt heftig, maar je kan daar gewoon staan. Na deze onderbreking hebben we bij Biebelhausen een stuk van de onbevaarbare oude Saar bevaren. Dit was leuk omdat je daar verschillende stroomversnellingen hebt en je vast kan komen te zitten, wat sommigen van ons ook lukte. Uiteindelijk bereikten we bij Konz de Moesel, alwaar onze tenten op ons stonden te wachten.
We hadden de Saar bevaren en overlegden wat we nu zouden doen. We wilden een stuk van de Moesel bevaren, doch de eigenaar van de camping zei dat de Moesel aldaar niet zo interessant zou zijn. Hij adviseerde om de Sauer (Sure) te proberen. Dit is een grensrivier tussen Luxenburg en Duitsland. En inderdaad dit was een leuke rivier om te bevaren. We zijn in Bollendorf ingestapt en na ongeveer 12 km. kwamen we in Minden aan. Daarbij passeerden wij o.a. Echternach. Volgens mij leent deze rivier zich ook wel voor een meerdaagse tocht voor zeekano’s. Stoomopwaarts wordt het wat ruiger en dan komen de wildwaterboten in aanmerking. Het leuke is dat ik samen met Sander precies 25 jaar geleden, dus enkele weken voor de oprichting van Aquavite, deze rivier voor het eerst als kanovaarder heb bevaren van Ettelbruck naar Echternach.
We hebben deze week op gepaste wijze afgesloten  in een leuk kroegje in Konz. Details hierover zijn te verkrijgen op woensdagavond aan de bar.
Deze week is ons goed bevallen en de omgeving was vaak adembenemend. Alleen de in- en uitstapplaatsen waren soms een probleem. Het beste kan men daarvoor de sluizen gebruiken omdat men daar toch al uitstapt.
Nu maar afwachten wat er volgend jaar op het programma staat. Suggesties kunnen besproken worden op de woensdagavonden. Wat dacht je van de Donau!


Auf Wiedersehn.
2eHands.

 

terug naar verslagen / foto's