Bunkeren voor de Veluwerally?

Wat doe je als eerstejaars ‘rookie’ van de club als je met de ‘grote mannen’ mee mag naar de Veluwerally?

Veel eten en zeker 3 liter drinken mee. Dat waren de instructies vooraf van Leen, goed voor meerdere topklasseringen in de 100 km races. Zijn woorden indachtig, was ik inkopen gaan doen voor de Veluwerally.
2 literflessen cramberry sap, een liter Hero drinkontbijt, 3 bananen, een sinasappel, een bak maaltijdsalade van Albert Heijn, pakje Knorr macaroni bolognese (2 personen) , Parmazaanse kaas, 10 krentenbollen, pak snickers, 10 Goudse stroopwafels, flesje water, halve fles witte wijn (Sauvignon), biertje, halve liter volle joghurt (toetje), bak druiven, pak Goedenmorgen drinkjoghurt. Dat was het wel ongeveer. Een flinke tas vol. En een pak kano’s gevulde koeken natuurlijk.

De avond voor de tocht lukte het om flink wat van dat voedselpakket weg te werken. Tijdens de tocht zelf is het allemaal overgewicht. Bij onze tentjes op het kampeerterrein in Giesbeek kookten we ons potje. Pasta, salade, toetje, glaasje erbij.
En de volgende morgen snel koffie zetten, een paar krentebollen naar binnen schokken en wegspoelen met een pak drinkjoghurt. Iedereen was koortsachtig zijn tent aan het opruimen en de boot inpakken. Ik had nog tijd om een sinasappel te pellen.
Toen ik rond half acht mijn tanden buiten stond te poetsen, zat mijn maag zo vol dat ik er van moest kokken. Een man met hond op de dijk blijf er even bij stil staan. Ging dat wel goed? Veel tijd om te herstellen had ik niet. Nadat ik twee keer naar het toilet was geweest, moesten we toch echt de boot in voor de start.
Tijdens de eerste kilometers voelde ik bij elke peddelslag mijn zwemvest om mijn maag knijpen. Alsof al dat eten en sap eruit geperst werd. Ik voelde me verre van ‘klaar voor de start’. Toch hadden we er het tempo goed in. Alsof ik alle verorberde koolhydraten, zetmelen, vruchten en suikers zo snel mogelijk wilde verbranden. Alles er uit werken. Lozen. Vanuit het achterveld passeerden we de een na de ander en wrongen ons naar voren. We kregen steeds meer ruimte op het water. Met nog maar een paar boten voor ons, draaiden we als een van de eersten de Ijssel op.

Van Leen leerde ik dat je hier beter niet de bochten af kunt snijden,omdat je dan de vaart van de stroom mist. Volg je de stroom, dan kun je veel van je krachten sparen. Na ruim een uur uitbuiken voelde ik me al iets beter, maar echt ‘full swing’ en energiek was het die dag niet. Kan door de ‘uitgebalanceerde’ maaltijd komen, of toch de spanning. Maar de Veluwerally is zo’n tocht waarbij je dat allemaal vergeet.  Het varen was fantastisch. De stroom, de rust, de golven als er een aak langs kwam. Bij de eerste stempelpost kregen we een appeltje en nam ik zo nu en dan voorzichtig een hapje. Een uurtje later pakte ik een banaan en een krentebol, maar meer ging er niet in. Na Zutphen kwamen we in een stroomversnelling en dat geeft een welkome energiostoot. Als je een boei passeerde, kon je aan de kolkjes goed zien hoe snel het water hier stroomt. Dat was een gelukje, want de pijp raakte aardig leeg. Blaren op de handen en de slagen steeds vaker ongecontroleerd.
Bij Deventer kwam ik echt de man met hamer tegen, zoals een dame achter me zei die me zo bezig zag. Wat was ik blij dat we ons een reeël doel hadden gesteld en voor de 50 km hadden ingeschreven, mede omdat ook Leen dit jaar weinig langeafstand training had gedaan.
Het zat er dus al op. Het was 1 uur en we waren klaar. Gek idee omdat we eigenlijk nog een hele dag voor ons hadden.  Ik nam een  duik in  het water van de kanopolo baan van de Deventer kanoclub, heerlijk om al dat zweet af te spoelen. Leen zat ondertussen lekker te zonnen op de dijk. Geen spoor van vermoeidheid bij hem. Alles onder controle, de ontspanning door ervaring. Onderweg had hij regelmatig een hapje genomen. een slokje uit de camelbag, slim varen. ‘Ach, ik voel  wel dat ik iets gedaan heb.’

Alvast even noteren voor volgend jaar:

50 kilometer tempo varen:
flesje water (liter)
3 krentenbollen, broodje kaas
2 bananen
2 Marsen/zoet

  


 

terug naar verslagen / foto's