Het Saraceens Galei

Op de site van het watersportverbond stond geschreven dat er zaterdag 12 Juli een Saraceens Galei van Harderwijk naar Naarden zou varen.

Saracenen en de term Sarakenoi (Grieks: Σαρακηνοί) werd al door klassieke schrijvers in de 1e eeuw gebruikt voor een Noord-Arabisch volk dat zich lange tijd verzette tegen de Byzantijnse keizers en zich al vroeg (8e eeuw) bekeerde tot de islam.

Gedurende de middeleeuwen werd de term uitgebreid naar alle moslims en later alle tegenstanders van de christenen, of ze nu Arabisch, Perzisch of Turks waren. Het is onzeker of de in de middeleeuwen gebruikte benaming verband houdt met het volk waaraan gerefereerd werd in de klassieke oudheid.

De "Saracenen" waren in de middeleeuwen berucht in Europa als piraten en plunderaars. Vele stadswallen rond steden langs de Middellandse Zee werden gebouwd om zich tegen hun aanvallen te beschermen. Desalniettemin hebben de "Saracenen" in 846 de Oude Sint-Pietersbasiliek geplunderd en brachten grote schade aan het gebouw toe. Ook het graf van Sint-Pieter werd geschonden en de gouden deuren werden geroofd. De term heeft daardoor in het algemeen een negatieve bijklank. De Saracenen speelden een belangrijke rol bij de kruistochten.

Als men van Saracenen spreekt, verwijst men naar moslims uit de Levant; als men van Moren spreekt, verwijst men naar moslims uit Noord-Afrika.

Galeien werden meestal geroeid door slaven…… Door wat ? door slaven! En dat vaart door Nederlands water , in een tijd dat een zwart geverfd blank mannetje niet eens pepernoten uit mag delen aan zielige kindertjes. Waarom niet ? omdat het moet van zijn baas, slavernij dus…..

En nu vaart er een Galei, geroeid door slaven!, over het Gooimeer. Nou daar zouden een paar flinke Aquaviters wel eens even wat aan doen. Ze pakten hun boten en gingen strijdlustig het water op! Verscholen in een van de vele lagunen vlakbij de Stichtsebrug werd het Galei opgewacht. Zodra het in beeld kwam pakten de dappere Aquaviters hun peddel en gingen zo snel als hun kleine bootjes maar wilden er op af. Enteren dus, die engerds! Als eersten werden de kindertjes bevrijd die er al , zoals je op de foto’s kunt zien, snel met kinder-galeitjes vandoor gingen. De angstige blikken van de slaven vertelden boekdelen toen ze ons zo bezig zagen. De kapitein werd overmeesterd en het Galei naar Naarden gesleept alwaar de grote bazen van het Galei aan de Havenmeester werden overgedragen. Hier werden de slaven die nu bevrijd waren, achteloos aan hun lot overgelaten zoals dat tegenwoordig gebruikelijk is. Het Galei is in beslag genomen door de lokale autoriteiten en een van de Aquaviters zal de Verenigde Naties bijeen roepen voor een spoed vergadering. Slavernij op het Gooimeer….

Hierna vertrokken de Aquaviters moe maar voldaan weer naar hun eigen honk. Totaal uitgeput van de zware strijd hesen ze zich uit hun boten en klommen op de kant. Het gerucht gaat dat deze moedige actie beloond zal worden met de erepenning van de KV Aquavite……

Rik 


 

terug naar verslagen / foto's