Speculaastocht op 8 dec.'13


Het relaas van een tochtje rond Almere-haven.

Tot groot genoegen van mij, werd onder grote druk het verzamel tijdstip naar 10.00 uur verplaatst.

En bij aanvang van de clubavond daarvoor leek de grootte van de groep te bestaan uit de tochtleider en een deelnemer. Al snel echter verdubbelde de groep en zondag 8 december laadden we vijf boten op de kanotrailer. Dat laadproces werd nog even uitgesteld omdat de sleutel van het kettingslot om precies 10.00 uur met veel opluchting weer bovenwater kwam.

Na ampel overleg wijzigen we de startplaats naar het water bij de Duikvereniging. Ondanks het P bord was de weg voorzien van een gele streep. Het rijdend overnachtingsverblijf van een van onze gewaardeerde leden werd daardoor aanvankelijk geparkeerd in het grasmoeras maar werd al snel uit voorzorg met ondersteuning van een duwclub weer op de straat gezet.

Onder een grijze hemel met een enkel spatje regen vertrekken we met z'n vijfen richting het Weerwater. De klimtouwen hangend over de sloot achter Haddock veroorzaakten geen nat pak. Iedereen heel tevreden over zijn eigen souplesse bij het nemen van deze handicap.

Op het Weerwater stond er enige wind met kleine golfjes. Na het ronden van de elektriciteitsmast varen we langs een dijkje en een honderd meerkoeten hebben het wel met ons gehad en gaan op de wieken.

Er wordt rustig gevaren met reden. Drie man hebben al sinds september geen peddel aangeraakt, de vierde test zijn nieuwe boot en vaart voor het eerst mee en de vijfde is van de buitencategorie.

Voor dat we de hamburgerketen bereiken (om langs te varen) komen we langs die bijzonder mooie huizen aan het begin van de plas. Allemaal van een ander ontwerp.

Dan krijgen we vaarwater voor eigen risico (volgens een bord) en snuif je een vleugje sauna. Maar voor we die bereiken slaan we de Rechte wetering in. De bomen die vorig jaar nog over het water hingen en het gevoel van de jungle gaven waren mooi weggehakt. De schreeuw van een buizerd klonk boven het geraas van de A6. Volgend jaar misschien al met dubbel geraas?

We gaan er bij het fietspad uit om over te dragen en dit is onze eerste koffiestop. Het gaat vooralsnog goed met de armen en met uitstappen lukt het ook nog wel. En er is speculaas. (zie foto)

Iedereen komt tenslotte weer droog in zijn boot en we varen het stedelijke deel van de tocht. Eigenlijk is Almere hardstikke mooi zo vanaf het water en af en toe breekt de lucht. Heerlijk om weer te varen.

De waterval bij de Achterwerf wordt voorafgegaan door een hek waar drijfvuil mee wordt tegengehouden. Een goede zaak. Minder is dat de uitstapplaats achter het hekwerk is gesitueerd. Goed om te onthouden om aan de linkerkant uit te stappen. Onder het fietsbruggetje door is dan weer een instapsteiger. De calypso, kennelijk rechts georienteerd, deed deze manouvre in twee keer.

Er was alweer behoefte aan koffie en de sluis bij het kasteelbouwval is een goede plek, en beetje uit de wind. Leek een goede keus; de sluis echter werkte voor de helft en we zaten in de wind.

Nog maar een klein stukje voor de boeg, even een korte oversteek langs de zuidkant van het Weerwater en dan tussen het koeieneiland door weer terug bij de Duikclub.

Wout, RobA, Hans, RobH (fotograaf), het was een heel leuk en plezierig tochtje. Nodigt uit om dit snel weer eens te doen.

Dirk.

 


 

terug naar verslagen / foto's